Welcome to the EVENTS section

We have some exciting 2017 events, festival and retreats coming up that you can participate in. Click on the banner for more details. You can also check out past events and if you are interested let us know - they will come around again. Check back often. Jeffrey's schedule is constantly changing!



Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

KEY NOTE Global Dharma Conference 2013 – Houston TX

June 1, 2013 @ 8:00 am - June 2, 2013 @ 10:00 pm

3Global Dharma Conference 2013

http://globaldharmaconference.org  Registration and details here

CONFERENCE SCHEDULE below

Sat., June 1st, 2013 (Day 1)

7:00 AM – 8:00 AM – Conference Registration / Continental Breakfast

INAUGURAL SESSION: 8:00 AM – 8:25 AM (25 mins) (Presiding: Rajiv Varma)

8:00 AM – 8:20 AM Purpose, Program Overview, Program Instructions (Rajiv Varma)
8:20 AM – 8:25 AM Facilities and Arrangements (Srinivas Bolisetty)

8:25 AM – 8:30 AM: BREAK (5 mins)

SESSION I: 8:30 AM – 12:20 PM (3 hrs 50 mins) (Presiding: Dr. Rabinder Koul)

8:30 AM – 9:10 AM “Advaita Darsanam: The Vision of Oneness” (Swami Bodhananda)
9:10 AM – 9:50 AM “Concepts of God and Dharma in our Tradition” (Bala Aiyer)
9:50 AM – 10:30 AM “Vedanta the Ultimate Vision“ (Kavindra Rishi)
10:30 AM – 11:10 AM “Vedas, Arya Samaj and Murti puja“ (Vidya Sagar Garg)
11:10 AM – 11:50 AM “Saguna Upasana: The Beauty of Hinduism” (Bharat Gupt)
11:50 AM – 12:30 PM How the Abrahamic Meme Has Maimed the Hindu Mind” (Kalavai Venkat)

12:30 PM – 1:30 PM: LUNCH (1 hr)

SESSION II: 1:20 PM – 4:50 PM (3 hrs 30 mins) (Presiding: Vidyasankar Sundaresan)

1:30 PM – 2:10 PM “Tuning Out and Turning Off“ (Chitra Raman)
2:10 PM – 2:50 PM Buddhism in the World Today: Contributions and Challenges“ (Laul Jadu-Singh)
2:50 PM – 3:30 PM Solutions of Corruption understood as  Brahshtaachara/Duraachaara/Vyabhachaara“And “Dharma Ritual & Religion” (Rabinder Koul) (2 papers)
3:30 PM – 4:10 PM A Tale of Three Coins: Glimpses of Selves Across the Seas “ (Sarath Menon)
4:10 PM – 4:50 PM Losing our youth: Indian traditions and their future“ (S.N. Balagangadhara Rao)

4:50 PM – 5:00 PM: BREAK (10 mins)

SESSION III: 5:00 PM – 8:30 PM (3 hrs 30 mins) (Presiding: Chitra Raman)

5:00 PM – 5:40 PM “Language of Dharma-dialectic and Language of Evangelism” (B.V.K. Sastry)
5:40 PM – 6:20 PM Confrontation and Dialogue in the Vedanta traditions: An overview of the 13th – 18th centuries “ (Vidyasankar Sundaresan)
6:20 PM – 7:00 PM What has been the impact of colonialism on the Indian traditions?” (Jakob De Roover)
7:00 PM – 7:40 PM Colonialism and the Concept of ‘Modernity’, ‘Renaissance’ and ‘Reform’ – Indian Experience” (Shiv Shakti)
7:40 PM – 8:30 PM Ram Swarup Memorial Lecture
Relevance of Ram Swarup’s works in Dharmic Discourse (Bharat Gupt)
Lecture: “Re-establishing the Shastras in Education” (Bharat Gupt)

8:30 PM – 9:30 PM: DINNER (1 hr)

Sun., June 2nd, 2013 (Day 2)

7:00 AM – 8:00 AM – Continental Breakfast

SESSION IV: 8:00 AM – 10:30 AM (2 hrs 30 mins) (Presiding: Rajiv Varma)

8:00 AM – 8:20 AM A Classification of Schools of Thoughts, and a Topology of Debates” (Rajiv Varma)
8:20 AM – 9:00 AM Debate on Murti Puja (Bharat Gupt Vs. Vidya Sagar Garg)
9:00 AM – 9:30 AM Dialogue: A Challenge To Vedanta (Kavindra Rishi Vs. Laul Jadu-Singh)
9:30 AM – 10:30 AM Debate: “Hindu Approach Towards Abrahamic Religions“ (Kalavai Venkat Vs. Swami Bodhananda)

10:30 AM – 10:45 AM: BREAK (15 mins)

SESSION V: 10:45 AM – 11:50 AM (1 hr 5 mins) (Presiding: Swami Bodhananda)

10:45 AM – 11:50 Dharma Roundtable – State of Dharma Traditions Today

VALEDICTORY SESSION: 11:50 AM – 12:00 Noon (10 mins) (Presiding: Rajiv Varma)

11:50 AM Recognition Award
11:50 AM – 12:00 Noon Signoff Checklist, Vote of Thanks & Concluding Remarks (Rajiv Varma)
12:00 Noon Adjournment

12:00 Noon – 1:30 PM: Lunch (1 hr 30 mins)

OPTIONAL

Post-conference Session #1

Topic: Survey of Dharma Sampradayas – How to Engage Them
Date: Sunday, June 2nd, 2013
Time: 2:00 PM – 3:15 PM (1 hr 15 mins)
Chaired By: Swami Bodhananda

Post-conference Session #2

Topic: Teaching Yoga in American/Western Public Schools
Date: Sunday, June 2nd, 2013
Time: 3:30 PM – 4:45 PM (1 hr 15 mins)
Chaired By: Kavindra Rishi

Details

Start:
June 1, 2013 @ 8:00 am
End:
June 2, 2013 @ 10:00 pm
Event Categories:
, ,

Organizer

Gloabl Dharma Conference
Email:
gdc@gdfinc.org

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. We like to stay in touch!

Thank you for subscribing

Pin It on Pinterest